Sprawozdanie z działalności Sekcji Żywieniowej PTGHiŻDz za lata 2017-2018

Sekcja Żywieniowa obecnej kadencji liczy 35. członków.
Spotkanie sekcji: 25 listopada 2017, Warszawa, IPCZD: podsumowano dotychczasowe działania i przygotowano program na kolejny rok.
  Opracowane wytyczne:
  1. „Zasady żywienia dojelitowego, stanowisko PTGHiŻD”
    Opracowanie: Anna Wiernicka, Jarosław Kierkuś, Janusz Książyk, Michał Szczepański, Agnieszka Szlagatys, Anna Saflarska-Popławska, Piotr Socha i grupa robocza PTGHiZD.

    Projekty w trakcie realizacji:
    1. Międzyośrodkowe badanie ankietowe: “Narzędzia do oceny stanu odżywienia i dostępności diet szpitalnych na oddziałach ogólno-pediatrycznych, gastroenterologicznych i neurologicznych w Polsce”.
      Opracowanie: A. Rybak, P. Socha.
    2. Stanowisko ekspertów pod patronatem PTGHiŻD oraz PTD i Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN nt.: „Diety szpitalne: przegląd piśmiennictwa, opracowanie schematu wdrażania diety specjalistycznej, określenie wymogów żywieniowych dla poszczególnych diet”.
      Opracowanie: Dr D. Gajewska wraz zespołem.
    3. „Ocena i monitorowanie stanu odżywienia pacjentów szpitalnych: metody, narzędzia, schemat postępowania podczas hospitalizacji”
      Opracowanie: Prof. Janusz Książyk

    Szkolenia i konferencje:

    1. Konferencja STANDARDY GASTROENTEROLOGICZNE, HEPATOLOGICZNE I ŻYWIENIOWE W PRAKTYCE LEKARZA RODZINNEGO I PEDIATRY” 24-25 listopada 2017, Warszawa
      (Część dotycząca żywienia została przygotowana we współpracy z sekcją żywieniowa PTGHiZD.)
    Warsztaty ‘Metodologia badań oceniających żywienie dzieci’ pod kierunkiem Prof. Lidii Wądołowskiej
      Na konferencji omówiono następujące tematy:
    • Żywienie dzieci zdrowych i chorych- historia rozwoju wiedzy i technik na przykładzie IP CZD.
    • Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u niemowląt – jak rozmawiać z rodzicami aby unikali złych przyzwyczajeń?
    • Wczesna profilaktyka otyłości – znaczenie programowania żywieniowego i kształtowania zwyczajów żywieniowych.
    • Czy nowy schemat karmienia niemowląt wpłynął na poprawę praktyk rodzicielskich? – wyniki badania PITNUS.
    • Przepuszczalność bariery jelitowej- rola mikrobioty i żywienia. Cukrowska
    • Tajemnice technologiczne w przemyśle spożywczym.
    • Dobór diety eliminacyjnej w alergii pokarmowej i eozynofilowym zapaleniu przełyku.
    • Standardy żywienia enteralnego IPCZD- techniczne wskazówki.
    • Niemowlę z trudnościami w karmieniu żywione przez sondę nosowo – żołądkową – jak wrócić do karmienia doustnego?
    • Aspekty medyczne analizy danych żywieniowych.
     
    1. Program Sesji Żywieniowej na Zjeździe PTGHiŻD, Lublin 2018:
    Warsztaty Sekcji Żywieniowej: Assessment and Management of Pediatric Feeding Disorders: Making the Case for Interdisciplinary Management (Diagnostyka i leczenie zaburzeń karmienia u dzieci: organizacja pracy zespołu interdyscyplinarnego na przykładzie omówienia przypadków)
    prof. Alan Silverman, prof. dr hab. n. med. Piotr Socha

    1. Neurological Impairments in Pediatric Feeding Disorders: Special Considerations for Clinical Assessment & Treatment ((Zaburzenia karmienia u dzieci ze schorzeniami neurologicznymi: wskazówki praktyczne dotyczące oceny pacjenta i leczenia) – prof. Alan Silverman
    2. Zalecenia spożycia soków i cukru u dzieci – prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska
    3. Żywienie w zaburzeniach motoryki przewodu pokarmowego – dr n. med. Anna Bannon, prof. dr hab. n. med. Piotr Socha
    4. Czy wiesz, jak zlecić dietę specjalistyczną – dr inż. Danuta Gajewska


    Udział polskich naukowców w zjazdach ESPGHAN 2017 i 2018 z zakresu żywienia

    Doniesienia oryginalne:

    2017:
    Andrea Horvath Gluten- and casein-free diet and autism spectrum disorders in children: a systematic review
    Piotr Albrecht Dietary practices and beliefs among parents of children with inflammatory bowel disease: preliminary results
    Bartlomiej Zalewski Current evidence on duration of exclusive breastfeeding and growth in infancy: a systemic review
    Joanna Neuhoff-Murawska Therapeutic role of improvement of dietary pattern in children and adolescents with NAFLD
    Piotr Socha Parental and children’s drinking behaviour; results of the Toybox study
    Maciej Kołodziej Too add or not to add probiotics to infant formulae? An updated systematic review with meta-analysis
    Piotr Socha Ustna prezentacja: Infant feeding practices in Poland. The 2016 PITNUTS Study
    Magda Sokołek The range of oral feeding among children fed by gastrostomy or nasogastric tube
    Katarzyna Kowalska Characteristic of feeding disorders in groups of healthy children and with medical problems
     

    2018:
    Jan Łukasik Probiotics and acidified infant formulas as a potential cause of D-lactic acidosis in infants and children – a review
    Paulina Krawiec Serum concentration of soluble cell adhesion molecules sVCAM-1, sICAM-1 and sE-selectin as a risk factor of atherosclerosis in children
    Maciej Dądalski Feeding/swallowing therapy among patients included in “Home Enteral Nutrition” (HEN) programme
    Jerzy Wakuliński Oral therapy among children fed by gastrostomy or nasogastric tube
    Prezentacje ustne
    Katarzyna Kowalska Problems and expectations of parents towards children with feeding disorders


    Prof.dr hab.n.med. Piotr Socha
    Przewodniczący Sekcji Żywieniowej
    Dr n.med. Anna Rybak
    Sekretarz Sekcji Żywieniowej